BACK

 

Iron Springs House
Fairfax, CA

The Iron Springs House is conceived as four pavilions set into a sloped meadow, with a native grass field and abundant wild flowers.  The family’s lifestyle activities are translated into distinct pavilions for living, master, guest, and spa.  The buildings are clustered and interconnected by translucent canopies. Responsive to the micro-climate, strategic roof overhangs and exterior curtain screens open for winter heat gain and shade for the summer sun. The remote forest-edge spa pavilion creates a private Zen-like retreat, offering distant views across the bay to the Berkeley Hills. Recycled woods, reclaimed construction waste stone slabs, bathtub, and low cement concrete works are natural and enduring. High efficiency mechanical systems support responsive micro-climatic design strategies.